Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 21-30 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.


UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 21-30 WITH ANSWERS


21. Wersig and Neveling gave which of the following approaches for defining information ?

(a) The Action Approach

(b) The Message Approach

(c) The Process Approach

(d) The Structural Approach

Code :

(1) (a), (b), (c) are correct.

(2) (b), (c), (d) are correct.

(3) (a), (c), (d) are correct.

(4) (a), (b), (d) are correct.

Answer: (2)


22. Why a Library Association should have a code of “professional conduct” ?

(a) Prescribes standards of behavior expected for the member

(b) Sets out standards and duties which a professional is expected to observe

(c) Standards can be used as a point of reference while dealing with disciplined procedures against members

(d) Standards help to demean the image of the Association and de-ameliorate funding and ensure better functioning of libraries.

Code :

(1) (a), (b) and (d) are correct.

(2) (b), (c) and (d) are correct.

(3) (a), (b) and (c) are correct.

(4) (a), (c) and (d) are correct.

Answer: (3)


23. Which of the following states do not have provision of library cess in their respective Public Library Acts ?

(a) West Bengal

(b) Tamil Nadu

(c) Kerala

(d) Manipur

Code :

(1) (a) and (d) are correct.

(2) (a), (b) and (c) are correct.

(3) (b) and (c) are correct.

(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (1)


24. National Knowledge Commission (2005) had the following members from the library and Information profession :

(a) P.B. Mangla

(b) C.R. Karisiddappa

(c) Kalpana Das Gupta

(d) A.R.D. Prasad

Code :

(1) (a), (b), (c) are correct.

(2) (a), (b), (d) are correct.

(3) (a), (c), (d) are correct.

(4) (b), (c), (d) are correct.

Answer: (3)


25. Which of the following are the features of Classic IR Model ?

(a) documents are represented by index terms

(b) all terms are equally useful

(c) index term cannot be weighted

(d) there is an assumption that terms are mutually independent

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (c) and (d) are correct.

(3) (a) and (c) are correct.

(4) (a) and (d) are correct.

Answer: (4)


26. Vocabulary in a data base is controlled by :

(a) Thesaurus Files

(b) Import Files

(c) Standard Files

(d) Authority Files

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (c) and (d) are correct.

(3) (a) and (d) are correct.

(4) (b) and (c) are correct.

Answer: (3)


27. Pre-coordinate indexing systems comprise :

(a) NEPHIS

(b) SLIC

(c) Peek-a-boo

(d) Edge – Notched card

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (a) and (d) are correct.

(3) (b) and (c) are correct.

(4) (c) and (d) are correct.

Answer: (1)


28. Identify the correct statement from the following :

(a) In uniterm indexing system, terms are recorded in numerical file according to the system known as terminal digit posting.

(b) Main activities of TREC are devided into Routing and Tracks

(c) Recall and precision tend to vary in searching

(d) False drops in post coordinate indexing system cannot be eliminated

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (c) and (d) are correct.

(3) (a) and (c) are correct.

(4) (b) and (d) are correct.

Answer: (3)


29. What will be the correct filing order of the following documents classified according to Colon classification, (6th reprint edition) ?

(a) 23.44 Academic library system in India

(b) 23; 43 : 51.44 Classification of books in academic libraries in India

(c) 23 : 62 Lending services in academic libraries

(d) 23n4451, N82 Journal of Academic Libraries (published from New Delhi since 1982)

Code :

(1) (b), (c), (a), (d)

(2) (d), (b), (c), (a)

(3) (b), (c), (d), (a)

(4) (d), (a), (c), (b)

Answer: (4)


30. According to Ranganathan’s classified catalogue code (5th edition), in which among the following cases the initial article is to be omitted ?

(a) In rendering the name of a conference

(b) In rendering the name of a government

(c) In rendering the name of a series

(d) In rendering the name of an institution

Code :

(1) (a) and (b) are correct.

(2) (b) and (d) are correct.

(3) (a), (c) and (d) are correct.

(4) (b), (c) and (d) are correct.

Answer: (3)






SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments