Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 11-20 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.


UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 11-20 WITH ANSWERS


11. Identify the odd one out :

(1) Reference entry

(2) Centred entry

(3) Analytical entry

(4) Added entry

Answer: (2)


12. ‘Path-Goal Theory of Leader Effectiveness’ is developed by :

(1) Douglas McGregor

(2) William Ouchi

(3) Robert House

(4) Abraham Maslow

Answer: (3)


13. ‘Ambra’ an innovative open source plateform (for publishing open access resource articles) is developed by :

(1) OCLC

(2) DOAJ

(3) PLOS

(4) WDL

Answer: (3)


14. The term ‘Weblog’ was coined by :

(1) E. Williams

(2) Jack Dorsey

(3) Jorn Barger

(4) Peter Merholz

Answer: (3)


15. Which of the following is not file hosting service ?

(1) One Drive

(2) Google Drive

(3) Live Drive

(4) Xbox Live

Answer: (4)


16. VuFind is the tool used for :

(1) Library Automation

(2) Digital Library System

(3) Library Resource Discovery System

(4) Institutional Repository

Answer: (3)


17. Which one is the correct ‘Binary number’ for Decimal ‘115’ ?

(1) 1100011

(2) 1010111

(3) 1111111

(4) 1110011

Answer: (4)


18. Research method based on the consensus opinions of panel of experts and judgements is known as :

(1) Historical method

(2) Case study method

(3) Delphi method

(4) Interview method

Answer: (3)


19. A probability which is not associated with the occurrence of an event is expressed as a number between :

(1) +1 and −1

(2) 1 and < 1

(3) −1 and 0

(4) 0 and 1

Answer: (4)


20. What is the name of the initiative taken by the UGC to provide a 24×7 online store house of all academic awards issued by different academic institutions all over the country ?

(1) National Mission on Education Through Information and Communication Technology (NMEICT)

(2) National Academic Depository (NAD)

(3) HEI Online Registration Portal

(4) Swayam Prabha

Answer: (2)





SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments