Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 61-70 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 61-70 WITH ANSWERS


61. Arrange the following IPR related Acts in India according to their year of enactment:
(a) The Copy Right Act
(b) The Design Act
(c) Information Technology Act
(d) Trade and Merchandise Marks Act
Code:
(1) (a), (b), (d), (c)
(2) (b), (a), (d), (c)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (All)
62. Arrange the following Padma Shri award recipients in chronological of their year of the award:
(a) Bellari Shamanna Kesavan
(b) Shiyali Ramamrita Ranganathan
(c) Prithvi Nath Kaula
(d) Iyyanki Venkata Ramanayya
Code:
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (d), (b) and (c)
(3) (b), (a), (d) and (c)
(4) (b), (d), (a) and (c)
Answer: (3)
63. Arrange the following Public Libraries Acts according to their year of enactment:
(a) Bihar Public Libraries Act
(b) Uttaranchal Public Libraries Act
(c) Haryana Public Libraries Act
(d) Orissa Public Libraries Act
Code:
(1) (b), (d), (a), (c)
(2) (a), (b), (c), (d)
(3) (d), (c), (b), (a)
(4) (c), (d), (b), (a)
Answer: (4)
64. Arrange the following laws of Library Science enunciated by S.R. Ranganathan in a sequence as recorded by L.S. Connaway and I.M. Faniel for OCLC Project.
(a) Library is a growing organism
(b) Save the time of the readers
(c) Books are for use
(d) Every book its reader
Code:
(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (c), (d), (a), (b)
(3) (a), (b), (c), (d)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (1)
65. Arrange the following Information Sources according to their first year of Publication:
(a) Ulrich’s International Periodical Directory
(b) Guide to Indian Periodical Literature
(c) Library Literature
(d) Indian Science Abstracts
Code:
(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (c), (a), (b), (d)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: (1)
66. Arrange the following according to the year of their first publication:
(a) Bibliotheca Universalis by Konard Gesner
(b) Catalogue of Books in the 15th century by the British Museum
(c) The Bibliographic Instructive Rare Books by G.E. Bura
(d) Union catalogue of learned periodical Publications in South Asia by S.R. Ranganathan
Code:
(1) (a), (b), (d), (c)
(2) (b), (a), (d), (c)
(3) (a), (c), (b), (d)
(4) (d), (a), (c), (b)
Answer: (3)
67. Arrange the following e-book sites according to the chronological order of their origin:
(a) Project Gutenberg
(b) Open Library
(c) Google Books
(d) DOAB
Code:
(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (b), (a), (c), (d)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (d), (c), (a), (b)
Answer: (1)
68. Arrange the following entities according to FRBR Model:
(a) Item
(b) Expression
(c) Work
(d) Manifestation
Code:
(1) (c), (b), (d), (a)
(2) (d), (a), (b), (c)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (c), (a), (b), (d)
Answer: (1)
69. Find out the correct sequence of the following forms of Main Class Literature according to Colon Classification (sixth reprint edition):
(1) Poetry, Fiction, Campu, Oration
(2) Poetry, Fiction, Oration, Campu
(3) Poetry, Oration, Fiction, Campu
(4) Fiction, Poetry, Campu, Oration
Answer: (2)
70. Which of the following Sections Constitute the parts of main entry according to CCC (Ed.5) ?
(a) Leading Section
(b) Title Section
(c) Format Section
(d) Note Section
Code:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (2)







SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments