Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 71-80 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 71-80 WITH ANSWERS


71. Which of the following are the features of Vector Space Model IR ?
(a) Complex model based on non-linear algebra
(b) Term weights are not binary
(c) Allows computing a continuous degree of similarity between queries and documents
(d) Do not allow ranking documents according to their possible relevance
Code:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (a) and (d) are correct.
Answer: (2)
72. Arrange the following work components of WINISIS according to the order of sequence of approach:
(a) FST
(b) FDT
(c) Print Format
(d) Worksheet
Code:
(1) (b), (d), (c), (a)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (a), (b), (c), (d)
(4) (d), (c), (b), (a)
Answer: (1)
73. Arrange the following according to their year of origin:
(a) Myspace
(b) MOSAIC
(c) Friendster
(d) Blogger
Code:
(1) (b), (c), (a), (d)
(2) (a), (d), (c), (b)
(3) (b), (d), (c), (a)
(4) (d), (b), (c), (a)
Answer: (3)
74. Arrange the filters as proposed by Robert S. Tylor that may be employed by Librarians to approximate the higher information needs of individuals.
(a) Personal characteristics of the inquirer
(b) Relationship of inquiry description to file organisation
(c) Objective and motivation
(d) Determination of the subject
Code:
(1) (c), (a), (b), (d)
(2) (d), (c), (a), (b)
(3) (a), (c), (b), (d)
(4) (d), (b), (a), (c)
Answer: (2)
75. Arrange the names of the following librarians of Library of Congress in the chronological order of their period of service in LC:
(a) Carla Hayden
(b) John James Beckley
(c) James H. Billington
(d) George Waterston
Code:
(1) (b), (d), (c), (a)
(2) (a), (b), (c), (d)
(3) (a), (b), (d), (c)
(4) (b), (a), (d), (c)
Answer: (1)
76. Assertion (A): Information, not data, is the fundamental fuel of the current Big Data Phenomenon.
Reason (R): The reason behind the quick expansion of Big Data is the extensive degree to which data are created, shared and utilised in recent times.
Code:
(1) (A) is false but (R) is true.
(2) (R) is false but (A) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (4)
77. Assertion (A): Preprint archives, such as arxiv and SSRN rapidly achieved prominence in the field of scholarly communication.
Reason (R): These archives contain Preprint along with DOI.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (4)
78. Assertion (A): There has been a demand for data exchange between library catalogues and databases with records of documentary information.
Reason (R): Interoperatability leads to information reuse as a requisite to access data, and takes into account quality, contents, knowledge, products and services.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is true but (R) is false.
(4) (A) is false but (R) is true.
Answer: (1)
79. Assertion (A): Inclusion of DOAJ implies the quality of an open access journals.
Reason (R): DOAJ is an online directory that indexes and provides access to open access and peer viewed journals. Besides DOAJ has tightened the listing criteria.
Code:
(1) Both (A) and (R) are true.
(2) Both (A) and (R) are false.
(3) (A) is false but (R) is true.
(4) (A) is true but (R) is false.
Answer: (1)
80. Assertion (A): In the Information Retrieval domain, Probabilistic Model is becoming unpopular.
Reason (R): Probabilistic Model fails to provide accurate estimate for the first run probabilities since index terms are not weighted and terms are assumed mutually independent.
Code:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) Both (A) and (R) are true.
(3) (A) is false, but (R) is true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (2)





SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments