Free Blogger Templates

UGC NET Library and Information Science July 2018 Solved Paper 2 Questions 1-10 with Answers



UGC NET in Library and Information Science



The National Eligibility Test (NET), also known as UGC NET or NTA-UGC-NET in Library and Information Science, is the test for determining the eligibility for the post of Assistant Professor and/or Junior Research Fellowship (JRF) award in Indian universities and colleges.


National Eligibility Test (NET) or the NTA UGC NET in Library and Information Science, is also an exam for determining the eligibility of Indian nationals for the eligibility for Assistant Professor only or Junior Research Fellowship & Eligibility for Assistant Professor both in Library and Information Science in Indian universities and colleges. It is also a desired qualification for appointment of the post of librarian in libraries of universities, colleges, and government institutions in India. It has a comprehensive syllabus covering all the areas of Library and Information Science. In this article is given Solved Question Papers of NTA UGC NET exam in Library and Information Science in India. Even if you are from a country other than India, study of these solved UGC NET examination questions and answers will improve your knowledge and understanding of Library and Information Science.


Note: If you are viewing this on a mobile device, then it is better to see it in the "Landscape" mode. Rotate the device until it is horizontal to view the screen in landscape mode.



UGC NET LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE JULY 2018 SOLVED PAPER 2 QUESTIONS 1-10 WITH ANSWERS


1. What is the meaning of the term “Information Iceberg” ?

(1) 1/3 Non-Visible and 2/3 Visible

(2) 1/3 Visible and 2/3 Non-Visible

(3) 1/4 Non-Visible and 3/4 Visible

(4) 1/4 Visible and 3/4 Non-Visible

Answer: This question and the answer was told to be invalid by UGC


2. What is the name of the committee responsible for Indian standards related to libraries ?

(1) TC 46

(2) MSD 5

(3) BIS – LIB

(4) Z 39

Answer: (2)


3. ‘World Book and Copyright Day’ is celebrated on :

(1) 22nd August

(2) 23rd April

(3) 23rd March

(4) 20th March

Answer: (2)


4. “To make at least one in every household e-literate” is thrust area of policy (# 7) included in :

(1) National Knowledge Commission, 2005

(2) National Policy on Information Technology, 2012

(3) National Education Policy, 1992

(4) National Policy on Library and Information Systems, 1986

Answer: (2)


5. Identify which one of the Five Laws of Library Science that Ranganathan remarked as ‘trivial truism’ in his writing “Library Science and Scientific Method”.

(1) First Law

(2) Second Law

(3) Third Law

(4) Fifth Law

Answer: (1) 


6. ‘Wikipedia’ owned by the non-profit “Wikipedia Foundation” was launched on January 15, 2001 by :

(1) Jimmy Wells and Larry Sanger

(2) Jimmy Wells and Vincent J. Aceto

(3) Larry Sanger and W. Kathy

(4) William A. Ford and W. Kathy

Answer: (1)


7. ‘Anukriti’ is a :

(1) Bibliographic India Website

(2) Indexing India Website

(3) Translating India Website

(4) Abstracting India Website

Answer: (3)


8. Ezproxy is a product of :

(1) UTLAS

(2) OCLC

(3) RLIN

(4) Library of Congress

Answer: (2)


9. Which of the following is not a classical model of information retrieval ?

(1) Boolean

(2) Cluster

(3) Probabilistic

(4) Vector-space

Answer: (3)


10. Who criticized the concept of main entry as ‘a relic of outdated technology’ ?

(1) Michael Gorman

(2) Robert L. Maxwell

(3) Pat Oddy

(4) Tom Delsey

Answer: (1) 





SEE ALSO

Post a Comment

0 Comments